Vroege Middeleeuwen

Dorestad

 

Dorestad lag bij het tegenwoordige Wijk bij Duurstede. In de Vroege Middeleeuwen, tussen 600 en 850, was dit een belangrijke handelsplaats. Van hieruit werd handel gedreven met Duitsland via de Rijn en met Engeland, Frankrijk en Scandinavië via de Noordzee. Het was van oorsprong een Friese plaats die omstreeks 700 door de Franken werd veroverd. Omstreeks 850 werd de stad geplaagd door strooptochten van de Vikingen en verzandde de Rijnarm waaraan Dorestad lag. Opgravingen in de laatste twee eeuwen hebben veel vondsten uit deze oude handelsplaats opgeleverd.

boven
In Dorestad werden producten uit heel West-Europa verhandeld, zoals dit soort wijnkruiken uit het Duitse Rijngebied. De wijn zelf werd in grote houten tonnen aangevoerd. (Foto: TGV Teksten en Presentatie)

onder
De beroemdste Nederlandse archeologische vondst uit de Vroege Middeleeuwen is deze met halfedelstenen, parels en email versierde gouden broche uit Dorestad. De broche is omstreeks 800 gemaakt in Zuid-Duitsland. In de versiering zijn christelijke symbolen zoals kruizen verwerkt. (Foto: Rijksmuseum van Oudheden)

afbeelding1
afbeelding2