Romeinse tijd

Bataven

 

De belangrijkste bevolkingsgroep in Nederland werd door de Romeinen Batavi genoemd. Waarschijnlijk waren de Bataven krijgers uit Midden-Duitsland die met Romeinse toestemming naar het noorden waren getrokken. Daar werden ze aan het eind van de eerste eeuw voor Christus de leiders van de bevolking van het Brabants-Gelderse rivierengebied. Die hele bevolking werd sindsdien Bataven genoemd. Hun hoofdstad was Nijmegen.

Het waren bondgenoten van de Romeinen die zeer werden gewaardeerd, vooral om hun goede ruiters. Alleen tijdens de Bataafse opstand in het jaar 69 stonden Bataafse en Romeinse soldaten tegenover elkaar. De Bataven waren ontevreden over de manier waarop de Romeinen hen behandelden. De aanvoerder van de Bataven was Julius Civilis, een edelman die als officier in het Romeinse leger diende. Eerst had de opstand groot succes en werden veel Romeinse forten langs de Rijn verwoest, maar in 70 werd Civilis door Romeinse troepen verslagen.

De Bataven stonden bij de Romeinen bekend als goede zwemmers. Er is een verslag hoe Bataafse hulpsoldaten gewapend en met hun paarden een rivier overstaken. (Tekening: Kelvin Wilson)

afbeelding1